Kuchnia to jedno z najbardziej narażonych na eksploatację pomieszczeń w każdym domu. Spadające sztućce czy rozlewające się płyny nieustannie narażają kuchenną posadzkę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby nawet w tej części domu położyć drewnianą podłogę. Trzeba tylko pamiętać o kilku zasadach.
O poszczególnych właściwościach rodzajów drewna, z którego robimy w Kolibri deski podłogowe pisaliśmy tutaj i tutaj. Mówimy tam o rodzajach drewna nie tylko do kuchni i wyjaśniamy specyfikę konkretnych gatunków. Jednak co specyficznego musi posiadać drewno, które chcemy położyć właśnie kuchni?
Rodzaj drewna ma znaczenie
Deski podłogowe, którymi chcemy wyłożyć pomieszczenie, z uwagi na ciągłe zmiany temperatur i wilgotności powietrza powinny jak najmniej absorbować je z atmosfery.
Z rodzimych gatunków drewna będzie to więc dąb oraz każdy gatunek, który naturalnie nasycony jest własnymi substancjami oleistymi, czyli gatunki egzotyczne. Wśród nich świetnie sprawdzi się egzotyczny Merbau czy Doussie oraz przede wszystkim Teak Indonezyjski. Ma on tak wysokie nasycenie naturalnymi składnikami olejowymi, że używa się go do produkcji pokładu statków i żaglowców. Z tego względu nada się on idealnie jako szlachetnie wyglądające drewno każdej kuchennej posadzki.
Należy pamiętać także, żeby podłoga w kuchni nie była zbyt jednolita i jasna – w końcu podczas eksploatacji kuchennej podłogi mogą się nam przytrafić różne przykre niespodzianki, które na jasnej i możliwie jednolitej podłodze będą zwyczajnie bardziej widoczne.
Nowe drewno warstwowe
Drewno lite nie jest sprzymierzeńcem zmian. Ze względu na wahania temperatury i wilgotności ten typ drewna byłby narażony na zbyt wielką pracę w krótkim czasie, co prowadziłoby do jego zniszczenia.
Zamiast drewna litego, w kuchni można zastosować jednak drewno warstwowe. Ze względu na swoją budowę, podczas pracy drewna jeden kawałek nie pozwala drugiemu na rozszerzanie się i kurczenie, dzięki czemu podłoga wykonana drewna desek warstwowych idealnie nadaje się do kuchni.
Drewno chronione impregnatem
Kolejnym elementem gwarantującym naszej podłodze bezpieczeństwo podczas kuchennych rewolucji jest impregnacja. W Kolibri nasze podłogi impregnowane są przede wszystkim olejowoskiem.
Dzięki jego zastosowaniu drewno jest dodatkowo zabezpieczone przeciwko wchłanianiu wody, działaniu pyłów i ścieraniu, a nawet przeciwko części substancji popularnych w kuchni (włącznie z kwasem mlekowym!). Więcej o tym, jedynym w swoim rodzaju i wyjątkowym impregnacie pisaliśmy tutaj. Ale jest jedna substancja, której olejowosk nie zatrzyma – to jest tłuszcz. Dlaczego? – ponieważ olejowosk też jest tłuszczem. Więc w przypadku zachlapania tłuszczem, na podłodze olejowoskowanej mogą powstać ciemniejsze miejsca. Żeby tego uniknąć, w miejscach, gdzie przygotowywane są posiłki – wokół szafek czy blatów kuchennych polecamy położenie płytek lub gresu.
O drewno trzeba dbać
Podłoga drewniana wymaga opieki, szczególnie podłoga w miejscu takim jak kuchnia. Warto zadbać o to, by pomieszczenie posiadało dobrą wentylację oraz regularnie sprzątać podłogę.
To ważne szczególnie w kuchni, by resztki jedzenia ani żadne płyny nie zalegały na drewnianej powierzchni. Ponadto dbanie o podłogę zaimpregnowaną olejowoskiem nie wymaga wielkiego nakładu pracy ani czasu. Do prawidłowej pielęgnacji wystarczy bowiem, jak w przypadku każdej podłogi, zwykłe odkurzanie oraz mycie wodą i specjalnym środkiem do podłóg olejowoskowanych. Nie trzeba, a nawet nie wskazane jest używanie jakichkolwiek detergentów rozpuszczających tłuszcze, które po prostu zmyją olejowosk chroniący podłogę.
Jak widzicie, położenie podłogi w całym domu – łącznie z kuchnią – jest możliwe. W obecnych czasach, korzystając ze współczesnej technologii łączenia drewna i impregnacji, podłogę w kuchni kładzie się tak samo, jak w przypadku innych pomieszczeń. Dobrze wykwalifikowanemu specjaliście instalacja drewnianej podłogi w kuchni nie sprawia obecnie żadnego problemu.